promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokan bebukják: egynapos autópalya-matricával nem 24 órán át használhatjuk a sztrádát
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egynapos autópálya-matrica miatt egyre többen járnak pórul, a kormány változtatásra készül. 

Az egynapos autópálya-matrica április 1-jétől elérhető, a személyautóknak (D1 kategória) 5150 forintba kerül, a tíznapos 6460 forint. Az ár megállapítása abból az uniós kikötésből indul ki, hogy az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 forint) legfeljebb 9 százaléka lehet.

Bár kezdetben sokan feleslegesnek tartották és a kormány sem törte magát, hogy egy kedvező árú sztrádajegyet vehessenek azok az autósok, akik csak rövid ideig szeretnék használni az autópályát, egyre kedveltebb a lehetőség. 

Sokan azzal kalkulálnak, hogy mivel 24 órán belül megejtik az utazást, ezért inkább nem váltanak 10 napos jegyet. Aztán hozza a postás a csekket.

“Szombat délután vettem egynapos autópálya-matricát, mert egy barátom esküvőjére mentem. Mivel vasárnap dolgoznom kellett, úgy döntöttem, hogy a menyasszonytánc után hazaindulok. Abban a hiszemben voltam, hogy a matrica – mivel egynapos – vasárnap délutánig érvényes, így bőven belefér a hajnali hazaút is. De ez sajnos nem így van, kiderült, hogy éjfélkor lejárt, így még egy matricát kellett volna vennem. Eszembe sem jutott, hogy egy pár órás utazás miatt jóval több pénzt kellene kiadnom, mintha tíznapos matricát vennék. Ez nonszenz” 

– mesélte a póruljárt autós, akinek 21 800 forintos pótdíjat kellett kifizetnie.

Hozzátette azt is, hogy mindössze 30 kilométert haladt a sztrádán, ezért nevetségesnek tartja, hogy több mint tízezer forintjába került volna az út a szabályok szerint.

Egyébként amennyiben tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésünkre, hogy megvásároljuk az úthasználati jogosultságunkat, különben érkezik a büntetés. Egy másik lehetőség, hogy pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásároljuk az éves országos matricát. Ebbe az esetben is figyelni kell, a jóváírás ugyanis nem automatikus, a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán kell igényelni a büntetés kiváltását.

Habár az autopalyamatrica.hu honlapon egyértelműen olvasható, hogy az egynapos jegy az adott napon 23:59:59-ig érvényes, az elnevezés miatt sokan azt hiszik, a vásárlást követő 24 órában használhatják a sztrádát. 

Jöhet az 1000 forintos egynapos autópálya-matrica?

Úgy tűnik, hogy a magas ár a parlamenti képviselők körében is kicsapta a biztosítékot, ugyanis az Országgyűlés gazdasági bizottságában a fideszes többség is támogatta a Jobbik legfeljebb ezer forintos egynapos autópálya-matricáról szóló határozati javaslatát. 

A párt többek között azzal indokolta a javaslatát, hogy a jóval 500 milliárd feletti autópályadíj-bevétel mellett „bőven beleférne”, hogy ezer forintba kerüljön a 24 órás autópálya-matrica. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás