promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már biztos, hogy itt lesz eső, térképen mutatjuk a csapadék útját
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már tudjuk, hol lesz eső.

Egy hidegfront hozza el a néhány fokos lehűlést és csapadéktevékenységet az országba. Szerdán még mindig több helyen - de főként a déli tájakon - valószínű lesz zápor, zivatar, aztán a hét második felére nyugodtabb időjárásra számíthatunk, már csak elvétve alakulhat ki konvektív csapadék. A hőmérséklet pedig az ilyenkor szokásos lesz, 20 és 25 fok közötti maximumokra kell számítani.

Ami az esőt illeti, keddre még az ország teljes területére ki van adva riasztás zivatarok miatt, de ez nem jelenti azt, hogy az egész országban esni fog az eső. Most még az ország bármelyik részén eleredhet az eső, de szerdán már csak az ország egyik felén lesz jellemző csapadéktevékenység.

Az OMSZ jelentése szerint kedden a délután második felében az ország délnyugati felében és az Alpokalján alakulhatnak ki elszórtan zivatarok. Az egymást követő cellákból, illetve a lassú áthelyeződés következtében kis körzetekben előfordulhat felhőszakadásszerű csapadék (15-35 mm), esetleg kis méretű jég, illetve zivatar környezetében viharos (~55-60 km/h) széllökés. A zivatartevékenység az éjszakai órákba is átnyúlik, de egyre kevésbé lesz jellemző, és egyre inkább beágyazottá válik. Holnap napközben az ország déli részén (Dél-Dunántúl, Dél-Alföld) lehet helyenként zivatarokra számítani a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel.

Alább térképen is mutatjuk, mely területek érintettek a szerdai napon:

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint kedden éjszaka erőteljes marad a felhőképződés. Az északkeleti harmadban átmenetileg csökken a csapadékgócok számossága, miközben délnyugat felől további záporok, zivatarok érkeznek, képződnek. Éjjel egyre inkább az eső, záporeső válik jellemzővé. Az északkeleti szelet főleg északkeleten kísérik élénk széllökések, de záporok, zivatarok környezetében előfordulhatnak erős széllökések is. Hajnalban általában 10 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán az északi tájakon a felhős időt követően főleg délután egyre többfelé kisüt a nap, a déli, délkeleti országrészben ezzel szemben erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Reggel még többfelé valószínű főleg eső, zápor, majd az északi tájakon csökken a csapadékhajlam, viszont délen, délkeleten - nagyobb számban délután - záporok, zivatarok várhatók, helyenként felhőszakadással. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, záporoktól, zivataroktól függetlenül a Nyugat-Dunántúlon helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 23 fok között valószínű, ennél északnyugaton hidegebb, a Dél-Alföldön viszont kissé melegebb lehet az idő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás