promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A régészek egy rendkívüli ősi műemléket találtak, amely átformálhatja az európai történelemről alkotott képünket.
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A felfedezés több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

A franciaországi Marliensben, Dijon közelében tett régészeti felfedezés az emberi megszállás több korszakon átívelő, magával ragadó történetét tárta fel, amely izgalmas betekintést nyújt a régió gazdag történelmébe. A francia Nemzeti Régészeti Kutatóintézet (Inrap) által "példa nélkülinek" minősített lelőhelyen a neolitikumtól az első vaskorig terjedő időszakból származó sáncok összetett elrendezése látható, amelyek minden egyes rétege egyedi betekintést enged az ősi társadalmakba és szokásaikba.

A felfedezés középpontjában egy figyelemre méltó, három, egymással összekapcsolt sáncból álló emlékmű áll, amely az építészeti kifinomultság és a szimbolikus jelentőség keverékét mutatja be. A 36 láb átmérőjű központi sírkamra szolgál a középpontként, amelyet északon és délen két kisebb sírkamra vesz körül. Az északi, patkó alakú burkolat és a déli, részben nyitott, kör alakú kialakítás bonyolultan kapcsolódik a központi építményhez, és olyan összetartó egységet alkot, amelynek célja és jelentősége izgalomba hozza a kutatókat.

Az oldalsó kerítésekben található kavicsréteg egy kerítés létezésére utal, ami az emlékművön belüli tér szándékos lehatárolására utal. Ez az építészeti jellegzetesség, valamint az olyan leletek, mint a kovakőből készült nyílhegyek, íjász karperecek és egy rézötvözetből készült tőr, kínzó nyomokat szolgáltatnak az emlékmű funkciójára és kulturális kontextusára vonatkozóan. A burkolatokban talált szerves anyagok radiokarbonos kormeghatározása további fényt vethet a kronológiára, amely a Kr. e. 10 000-től Kr. e. 2200-ig terjedhet.

A vasoxid nyomokkal díszített karperec felfedezése érdekes lehetőségeket vet fel a szertartási vagy temetkezési jelentőségét illetően. Bár az ilyen leletek gyakran kísérik a temetéseket, a karszalagot egy konkrét rituáléhoz vagy temetkezési gyakorlathoz kapcsoló meggyőző bizonyíték továbbra sem áll rendelkezésre, ami rávilágít a régészeti leletek kulturális kontextusban való értelmezésének összetettségére.

A lelőhely egy különálló területén öt, körülbelül i. e. 1500 és i. e. 1300 közötti időszakból származó kör alakú sírkamra további betekintést nyújt az ősi temetkezési gyakorlatba és kulturális hagyományokba. A temetkezési maradványok és egy halotti máglya jelenléte a legnagyobb sírkertben kiemeli a lelőhely jelentőségét mint szertartási központot, annak ellenére, hogy a savas talajviszonyok miatt a nem elégetett csontok megőrzése nem lehetséges.

Távolabb egy urnákkal és temetkezési díszekkel teli első vaskori honfoglalás kori lelőhely a történelmi intrikák egy újabb rétegét kínálja, míg a közeli kora bronzkori kutak értékes betekintést nyújtanak a régió természeti környezetébe és tájképébe ebben az időszakban.

Miközben a kutatók a lelőhelyen talált leletek és környezeti adatok átfogó elemzésébe kezdenek, továbbra is optimisták a terület évezredeken átívelő árnyalt fejlődésének rekonstruálásával kapcsolatban. Aprólékos tanulmányozással és interdiszciplináris együttműködéssel olyan átfogó narratívát kívánnak összerakni, amely megvilágítja a Marliens és a környező régió ősi táját alakító kulturális, társadalmi és környezeti dinamikát.

Az alábbi videóból még sok érdekesség kiderül a fantasztikus felfedezésről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás